Άνοδος άνω του 1,5% για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου

capital.grΙσχυρά ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, υποστηριζόμενες από τις πληροφορίες ότι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί του αναμένεται να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή, καθώς και από την ανανεωμένη αισιοδοξία για πιθανή θετική έκβαση των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί τους, κυρίως η Ρωσία, αναμένεται να συμφωνήσουν σε παράταση των περικοπών μέχρι τα μέσα του 2020, στη σύνοδό τους στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές του OPEC. Η τρέχουσα συμφωνία περικοπών στην παραγωγή λήγει τον Μάρτιο του 2020, ενώ η σύνοδος του OPEC και του OPEC+ είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Σύμφωνα με σημείωμα αναλυτή της XM, η τιμή του πετρελαίου "έλαβε ώθηση μετά τα σημάδια από τη Ρωσία ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον OPEC στον περιορισμό της παραγωγής".

Ωστόσο, σημειώνει, χωρίς σημαντική βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, οι περικοπές του OPEC θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμένη δυνατότητα να ενισχύσουν τις τιμές.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισε με άνοδο 1,15 δολ. ή 1,8%, στα 63,55 δολ. το βαρέλι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 1,04 δολ. ή 1,8%, κλείνοντας στα 58,05 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές ενισχύθηκαν εξάλλου και από πληροφορίες της Wall Street Journal ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας στις εμπορικές συνομιλίες κάλεσε τους Αμερικανούς ομολόγους του για νέες επαφές εκ του σύνεγγυς στο Πεκίνο, ενώ την Τετάρτη σε πληροφορίες γινόταν λόγος για "αδιέξοδο".

Σχετικές δημοσιεύσεις