ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΒΝΑ 10/5/2015

Σε Δραματική κατάσταση βρίσκονται τα πρατήρια καυσίμων, βυθιζόμενα συνεχώς στην κρίση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Γενικής συνέλευσης της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής στις 10 Μαΐου.

Στον απολογισμό δράσης τον οποίο ανέγνωσε ο ΓΓ της Ένωσης κ. Απ. Καλατζόπουλος αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

Τα τελευταία χρόνια η Γενική μας Συνέλευση δέχεται τα πλήγματα που δέχεται και ο κλάδος μας. Η κρίση έχει περάσει βαθιά μέσα στο πρατήριο και οι κίνδυνοι αφανισμού του με τη μορφή που το ξέραμε ως μικρή οικογενειακή επιχείρησης είναι ορατοί. Αν δεν βάλουμε τις δυνάμεις μας να υπερασπίσουμε τώρα στις δύσκολες στιγμές τις επιχειρήσεις μας οι μεγάλες εταιρείες παραμονεύουν. Μαζί παραμονεύουν και τα άγνωστα συμφέροντα που βλέπουμε να καταλαμβάνουν πρατήρια που κλείνουν και να εισέρχονται στην αγορά με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι φανερό ότι δεχόμαστε μια επίθεση από κεφάλαιο που κάπου ασφυκτιούν και θέλουν να νομιμοποιηθούν.

Η κρίση μας κτυπάει από παντού. Οι φόροι είναι δυσβάστακτοι. Τα πρόστιμα ατελείωτα. Δυσβάστακτα είναι και τα συνεχή έξοδα που μας επιβάλουν, όπως αυτό με τα συστήματα εισροών – εκροών για τα οποία ακόμη δεν έχουν εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση. Μας εξουθενώνουν και όλα τα δικαιολογούν με την κρίση και το μνημόνιο.

Όμως εμείς ξέρουμε ότι πίσω από τα περισσότερα μέτρα κρύβονται μεγάλες εταιρείες. Θέλουν την αγορά και την θέλουν τζάμπα.

Ο κλάδος μας δια μέσω της ΟΒΕ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες με τα μέτρα και τα μνημόνια θα είναι βαριές τόσο στον κλάδο όσο και για την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε αλλά οι κυβερνήσεις άκουγαν μόνο τη φωνή των δανειστών και των εταιρειών.

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε χειρότερο σημείο, με αυξημένο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μειωμένη παραγωγή και με πλήρη αδυναμία να λειτουργήσει μια κανονική οικονομία. Οι δανειστές σφίγγουν την οικονομική θηλιά διαρκώς και απαιτούν την διάλυση των κοινωνικών δομών, της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, την αποδιάρθρωση της οικονομίας και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Ο κλάδος

Στο διάστημα που πέρασε από την περσινή Γενική Συνέλευση, η κατάσταση στα πρατήρια επιδεινώθηκε.

Συνεχίστηκε το κλείσιμο των πρατηρίων. Δεν ξέρουμε πόσα είναι αυτά που λειτουργούν πραγματικά, πόσα λειτουργούν παράνομα χωρίς σύστημα, πόσα λειτουργούν μερικές μέρες της βδομάδας και πόσα δεν λειτουργούν καθόλου αλά δεν το έχουν δηλώσει. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι μεγαλώνει διαρκώς το μερίδιο των εταιρικών και ανεξέλεγκτων πρατηρίων στην αγορά.

Η διοίκηση της ΕΒΝΑ όλο αυτό το διάστημα δρούσε μαζί με τη ΟΒΕ υπερασπίζοντας τον κλάδο. Κάναμε κοινές δράσεις και ενέργειες για όλα σχεδόν τα θέματα με κυριότερο την αντιμετώπιση της σαρωτικής επίθεσης των εξοντωτικών προστίμων και τα τρέχοντα προβλήματα από τα συστήματα εισροών εκροών μέχρι τις αγορανομικές διατάξεις.

Διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνήσεις γίνονται συνεχώς και σκληρότερες μαζί μας αλλά και με όλες τις μικρές επιχειρήσεις. Τα πράγματα δυσκολεύουν επιπλέον από την αδυναμία του συνδικαλιστικού μας κινήματος να κινητοποιήσει δυνάμεις για να πιέσει για λύσεις. Πρόστιμα βάζουν επιχορήγηση δεν δίνουν, προβλήματα προσθέτουν, προβλήματα δεν λύνουν.

Η κατάστασή μας είναι δύσκολη έως τραγική. Η βιωσιμότητα των πρατηρίων μας υπονομεύεται. Η αγορά μονοπωλείται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε το πρατήριο. Όμως χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις και νέα συσπείρωση γύρω από την Ένωση. Διαφορετικά το μέλλον μας είναι ζοφερό.

Δείτε το βίντεο

Σχετικές δημοσιεύσεις