Είστε εδώ:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ-ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr) , στην επιλογή «Εισφορές μη μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ» αναρτήθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών 250.000 μη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4578/18).

Τα ειδοποιητήρια  αφορούν τις εισφορές μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, καθώς και τις δύο πρώτες δόσεις από τις 36 του διαστήματος 1/1/2017 – 31/12/2018.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι  λαμβάνουν τρία ειδοποιητήρια:

  • το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019,
  • το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017 και
  • το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ το μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ).

Από 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής αναπροσαρμόζεται στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ταμείου, ως εξής:

  • Όσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία  ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Οι  ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης  όπου είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.
  • Όσοι ασφαλισμένοι έχουν αποκλειστικά μισθωτή εργασία  ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Οι  ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
  • Όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από την ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως την διακοπή τους και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν την μετά τη διακοπή τους περίοδο.
  • Όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν  εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους  (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.
  • Όσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.
  • Για τους Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων και τους Αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα. Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών τους οφειλών.

Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, ο νέος υπολογισμός των εισφορών τους θα γίνει αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση των διαστημάτων ασφάλισής τους.

Για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων κάθε σχετική επικοινωνία θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: mmisth@eteaep.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ.

Απαντήσεις επί ερωτημάτων, θα δίδονται από το Ταμείο, είτε μέσω της ανωτέρω ηλεκτρονικής διεύθυνσης, είτε  τηλεφωνικά.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΝΑΡΞΗΣ / ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΤΕΑΕΠ

Σε περίπτωση που είστε ήδη ασφαλισμένος και δεν έχετε λάβει ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, παρακαλούμε  όπως αποστείλετε τα κάτωθι δικαιολογητικά εγγραφής:

  • Αίτηση εγγραφής στην ασφάλιση.
  • Βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας από τη Δ.Ο.Υ..

Σε περίπτωση που σας έχει σταλεί  εκ παραδρομής ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, παρακαλούμε όπως αποστείλετε τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Αίτηση διακοπής στην ασφάλισης.
  • Βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας από τη Δ.Ο.Υ.

Η παραλαβή των ανωτέρω δικαιολογητικών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: mmisth@eteaep.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου στις υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ. 

Ειδικότερα δικαιολογητικά

Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες θα πρέπει συμπληρωματικά να  υποβάλλουν  ταχυδρομικώς  στην  κεντρική Υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ-  Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα -τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Ασφαλισμένοι τ.ΟΑΕΕ: Πρατηριούχοι Υγρών Καυσίμων τ.ΤΕΑΠΥΚ.

Για την εγγραφή στην ασφάλιση:

  • Άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων από την Νομαρχία
  • Αντίγραφο Καταστατικού μαζί με τυχόν τροποποιήσεις του και τα σχετικά ΦΕΚ (σε περίπτωση εταιρείας)

Για την διαγραφή από την ασφάλιση:

  •     Αντίγραφο Τροποποίησης ή Λύσης Καταστατικού (σε περίπτωση εταιρείας)

Προαιρετικά ασφαλισμένοι στον τ.ΟΑΕΕ

Για την εγγραφή στην ασφάλιση:

  • Στην αίτηση να αναφέρεται ότι δεν υπάγεται στην ασφάλιση άλλου επικουρικού ταμείου.

Ασφαλισμένοι τ.ΟΑΕΕ: Αρτοποιοί τ.ΤΕΑΑ.

Για την εγγραφή στην ασφάλιση:

  • Βεβαίωση Επιμελητηρίου περί εγγραφής στα Μητρώα
  • ΦΕΚ σύστασης ή τροποποίησης της εταιρείας και των διοικητικών συμβουλίων (σε περίπτωση Α.Ε. και Ε.Π.Ε.)

Για την διαγραφή από την ασφάλιση:

  • ΦΕΚ λύσης της εταιρείας ή τροποποίησης των διοικητικών συμβουλίων (σε περίπτωση Α.Ε. και Ε.Π.Ε.)

Ασφαλισμένοι  Εργολήπτες Δημοσίων έργων.

Για την εγγραφή στην ασφάλιση Εργοληπτών Δημοσίων έργων:

  • Αντίγραφο ατομικού Μητρώου Εργοληπτών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) ή ΜΕΕΠ της εταιρείας (σε περίπτωση βασικού στελέχους εργοληπτικής επιχείρησης)
  • Πιστοποιητικό ΥΠΕΧΩΔΕ όπου θα αναφέρονται όλα τα εργοληπτικά πτυχία.

Για την διαγραφή από την ασφάλιση Εργοληπτών Δημοσίων έργων:

  • Πιστοποιητικό προϋπηρεσίας από ΥΠΟΜΕΔΙ (Δ24)

Σχετικές δημοσιεύσεις