Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα μας κοστίσει φέτος – Αυτή θα είναι η τιμή του

newsbomb.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση – Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και φέτος οι καταναλωτές για να ζεσταθούν το χειμώνα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης έχει αρχίσει και από τις 16 Οκτωβρίου θα μπορούν οι πολίτες να το προμηθεύονται.

Το 2016 η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από 0,92 λεπτά το λίτρο και άγγιξε ακόμα και το ένα ευρώ.

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στους υψηλότερους έμμεσους φόρους που θεσπίστηκαν την άνοιξη του 2016 όταν έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για τα πρώτα μέτρα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης έχει ανέβει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι το χειμώνα του 2015.

Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί κοντά στα περσινά επίπεδα και θα είναι λίγο κάτω από το 1 ευρώ, με πιθανότερη τιμή από 0,97 – 1,00.

Στην ελληνική περιφέρεια θα είναι σίγουρα στο 1.00 ευρώ ενώ στα νησιά μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1.20.

Το κόστος είναι γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι η μέση τιμή είχε κλείσει στο 0,764 ευρώ το λίτρο. Η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 20% ή 0,156 ευρώ το λίτρο.

Επομένως, όποιος δεν πρόλαβε να φουλάρει τη δεξαμενή του, θα αναγκαστεί να επωμιστεί δυσβάσταχτο κόστος.

«Κουρεμένο» το επίδομα θέρμανσης

«Κουτσουρεμένο» -για δεύτερη συνεχή χρονιά- θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν τα νοικοκυριά για τη νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017-30 Απριλίου 2018).

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018, όταν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους θα είναι κατά πολύ μικρότερο.

Η μείωση οφείλεται στο «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή θα επιβληθεί μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, τα επίπεδα των εισοδηματικών και τα περιουσιακών κριτηρίων θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περυσινά, τα οποία είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

– Άγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

– Έγγαμοι με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις