Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής στο Newsbomb.gr: «Φοβάμαι ότι η βενζίνη θα φτάσει στα 2 ευρώ το λίτρο»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΓΚΑ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΦΡΕΝΟ «ΡΑΛΙ» ΑΝΟΔΟΥ

Στις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ταυτόχρονη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου Μπρεντ αλλά και στην υπέρμετρη φορολογία, η οποία επιβάλλεται εδώ και καιρό στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδει το νέο «ράλι» ανόδου στην τιμή της βενζίνης η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, Μαρία Ζάγκα. Η ίδια εκφράζει, παράλληλα, την έντονη ανησυχία της πως εάν συνεχιστεί αυτή η ξέφρενη πορεία, τότε δεν αποκλείεται η τιμή της αμόλυβδης να φτάσει έως και τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Newsbomb.gr, η κυρία Ζάγκα εξηγεί αρχικά πώς το σκηνικό πολέμου στη Συρία επηρεάζει άμεσα τις τιμές των καυσίμων.

«Έχει γίνει πρόσφατα μία έρευνα, η οποία ανέφερε ότι στις 6 Μαΐου η τιμή ανά βαρέλι Μπρεντ ήταν 76 δολάρια, ενώ αρχές Απριλίου ήταν 67 δολάρια. Τώρα «τρέχει» προς 80 δολάρια και δεν ξέρουμε εάν με αυτό τον τρελό ρυθμό φτάσει ακόμη και τα 120 δολάρια. Όλο αυτό το σκηνικό πολέμου που υπάρχει έξω, οι δηλώσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, οι βόμβες στη Συρία, βαράνε “κόκκινο” στο πετρέλαιο. Κι όταν έχουμε ειδήσεις για πόλεμο, η τιμή του πάντα ανεβαίνει. Γι’ αυτό βλέπετε τη βενζίνη να έχει φτάσει εδώ στην Αττική το 1,60 ανά λίτρο και πολλές φορές το βλέπετε και ένα 1,62, στην επαρχία έχει ξεπεράσει το 1,65 – 1,75 ευρώ ανά λίτρο και δυστυχώς σε ορισμένα νησιά, όπως για παράδειγμα η Λέρος έχει φτάσει η απλή αμόλυβδη στο 1,80 – 1,85 ευρώ το λίτρο. Έτσι, όπως πάει, φοβάμαι ότι θα φτάσει στα 2 ευρώ. Όλο αυτό το σκηνικό στήνεται απ’ έξω».

«Είμαστε η τρίτη πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. στην αμόλυβδη»

Ωστόσο, η Μαρία Ζάγκα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θέμα της υπερφορολόγησης που υπάρχει στα καύσιμα, το οποίο συμβάλλει επίσης στην κατακόρυφη άνοδο . «Η τιμή του καυσίμου, τα ¾ γεμάτα είναι φόροι! Το 33%-35% το παίρνουν τα διυλιστήρια και γύρω στο 10% μοιράζονται πρατηριούχοι, εταιρείες πετρελαιοειδών και μεταφορείς. Αν εμείς βγάλουμε το κέρδος μας εμείς οι πρατηριούχοι, δεν θα φανεί καθόλου η διαφορά. Το δε Μάιο που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές, έχει συμπιεστεί προς τα κάτω το κέρδος των εταιρειών και των βενζινοπωλών και δεν έχει φανεί»

Και προσθέτει: «Αν η κυβέρνηση δεν καταλάβει ότι δεν είναι λύση η επιβολή φόρων, αλλά να ενδιαφερθεί πραγματικά για τον κλάδο των πετρελαιοειδών, να δει τι παίζει και να χτυπήσει πραγματικά το λαθρεμπόριο, τότε θα πάνε όλα καλά, διότι εμείς οι βενζινάδες θέλουμε να είναι χαμηλές οι τιμές. Αυτοί που ξεπλένουν χρήματα, δεν είναι πρατηριούχοι, χρησιμοποιούν το επάγγελμα το δικό μας, αλλά δεν ανήκουν σε εμάς».

Όπως εκτιμά η Πρόεδρος της ΕΒΝΑ, «τα πράγματα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα» και εκφράζει έντονη ανησυχία ότι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στην τιμή της βενζίνης, πολλά βενζινάδικα κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο».

«Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με την πιο ακριβή τιμή αμόλυβδης βενζίνης λόγω φόρων. Εάν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι φόροι, θα ήμασταν στην 11η θέση», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – η Μαρία Ζάγκα.

 

Ακούστε στο παρακάτω ηχητικό τι δήλωσε η πρόεδρος της ΕΒΝΑ στο Newsbomb.gr:

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/447534051&color=%23ff0000&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

 

Σχετικές δημοσιεύσεις