Ακρίβεια – Καύσιμα / Μέτρα «ασπιρίνες» – Μείωση από 4 έως 10 λεπτά – Τι λένε οι βενζινοπώλες

https://www.avgi.gr/koinonia/410264_metra-aspirines-meiosi-apo-4-eos-10-lepta-ti-lene-oi-benzinopoles

15.03.22 12:03

ΒΕΝΖΙΝΗ

Λένε «όχι» στο κουπόνι και ζητούν μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ. Οικονομικά αδύναμοι είμαστε, πλέον, όλοι λένε οι βενζινοπώλες

Με ψίχουλα και γραφειοκρατικό δαίδαλο σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την «έκρηξη» στις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης και μάλιστα όχι για όλους αλλά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. https://9b206439c281021b74a05226639ef2d1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για το λεγόμενο «κουπόνι καυσίμων» που θα μειώνει την τιμή του λίτρου από 4 έως 10 λεπτά. Ποσό εξαιρετικά μικρό καθώς για παράδειγμα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης σε όλη την Ελλάδα είναι κατά πολύ πάνω από τα 2 ευρώ, όπως φαίνεται και από πίνακες με τις σημερινές τιμές.

Η πενιχρή μείωση δεν θα είναι στην αντλία αλλά η «έκπτωση» θα επιστρέφεται αργότερα στους πολίτες που βάση των εισοδηματικών κριτηρίων θα τη δικαιούνται.
Εν ολίγοις, οι πολίτες θα πληρώνουν στα βενζινάδικα την τιμή του καυσίμου όπως ακριβώς αναγράφεται και στη συνέχεια θα μπαίνουν σε ειδική πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί και θα υποβάλλουν αίτηση για να τους επιστραφεί το ποσό της «έκπτωσης».https://9b206439c281021b74a05226639ef2d1.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Οι κυβερνητικές διαρροές για τα εισοδηματικά κριτήρια είναι θολές καθώς αναφέρονται για τα 20.000 έως 30.000 ευρώ εισόδημα ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το ύψος των περιουσιακών κριτηρίων.

Αντίθετοι οι βενζινοπώλες στο κουπόνι – «Οικονομικά αδύναμοι πλέον είμαστε όλοι»

Σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έκρηξη ακρίβειας στα καύσιμα με κουπόνι, εκφράζουν οι βενζινοπώλες. Επαναλαμβάνουν δε ότι πρέπει να μειωθεί είτε ο ΕΦΚ είτε ο ΦΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, περιμένουμε με αγωνία αύριο και οι πρατηριούχοι και οι καταναλωτές ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης. Είπαν ότι δεν θα είναι οριζόντια. Εμείς θέλαμε μείωση του ΕΦΚ ή τουλάχιστον μείωση του ΦΠΑ γιατί 24% το ΦΠΑ είναι πάρα πολύ ακριβό. Έπρεπε να πάει στο 19% που ήταν πριν» τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Δεν βλέπω όμως να το σκέφτονται καθόλου. Σκέφτονται κουπόνια και άλλους τρόπους για τους οικονομικά αδύναμους. Αυτό νομίζω δεν μας καλύπτει γιατί οικονομικά αδύναμοι πλέον είμαστε όλοι» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Η Μαρία Ζάγκα εκτίμησε παράλληλα ότι οι τιμές θα αρχίσουν σιγά σιγά από το τέλος της εβδομάδας να μειώνονται. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τιμές δεν θα γυρίσουν γρήγορα εκεί που ήταν.

Σχετικές δημοσιεύσεις