ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr - Internet:http://www.obe.gr

 

                                                                                                             Αρ.Πρωτ.7112

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2018

Προς:

Υπουργείο Οικονομίας και ανάπτυξης

Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας

κ.Απόστολο Μακρυκώστα

 Κοινοποίηση:

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

Γεν. Δ/νση Εφαρμογής Κανονισμών,

Υποδομών και Ελέγχου

Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας

Τμήμα Επαλήθευσης Μετρήσεων &

Επιθεώρησης Μετρητικών Συστημάτων

 

ΘΕΜΑ: "Απρόσκοπτη διενέργεια ελέγχων"

Σχετικό: Εγκύκλιος Αριθ. Πρωτ. : 82043 - 30/07/2018

Κύριε Γενικέ, Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η ΟΒΕ από καιρό έχει συστήσει στα μέλη της για την πιστή εφαρμογή των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και των υποχρεώσεων των πρατηρίων καυσίμων. Έχουμε δε συστήσει στη διευκόλυνση των ελέγχων των ελεγκτικών οργάνων. Το ίδιο ισχύει και για τους συγκεκριμένους ελέγχους της εγκυκλίου σας.

Οι επιχειρήσεις - μέλη μας ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που τηρούν τη νομιμότητα και αγωνίζονται να διασώσουν τα πρατήριά τους από τις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού που εφαρμόζουν, είτε επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, είτε ανεξέλεγκτα συμφέροντα που έχουν παρεισφρήσει στον κλάδο της λιανικής αγοράς καυσίμων. Συνεπώς, το θέμα που αναφέρεστε αφορά κατά κύριο λόγο το πρατήρια εκείνα που ακολουθούν κατ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά. Σας καλούμε να κάνετε εντοπισμένους ελέγχους με βάση το επίπεδο επικινδυνότητας εμφάνισης παραβάσεων.

Επειδή πολλές φορές έχουν γίνει παρεξηγήσεις κατά τον έλεγχο, θα παρακαλούσαμε όπως:

  • Οι ελεγκτές να είναι αρκούντως ενημερωμένοι για την ακριβή νομοθεσία,
  • Να έχουν ξεκάθαρο και εντελώς συγκεκριμενοποιημένο τον σκοπό του ελέγχου για να διευκολύνουν τους βενζινοπώλες στην κατανόηση του έργου τους,
  • Να κάνουν εξ αρχής γνωστό το περιεχόμενο του ελέγχου και τα στοιχεία τους,
  • Έλεγχοι γενικοί και αόριστοι με υποψία καταχρηστικού ελέγχου, αποτελούν παράγοντα φόβου και έδαφος αντιπαράθεσης με τους ελεγχόμενους,
  • Οι ελεγκτές να έχουν συμπεριφορά ελεγκτή - συνεργάτη και όχι προκατειλημμένου ελεγκτή.

Θεωρούμε ότι στην αγορά καυσίμων μπορούν και λειτουργούν παραβατικά πρατήρια με κραυγαλέο τρόπο γιατί τα ελεγκτικά όργανα, παρά τις προσπάθειές τους και τις κατά καιρούς οχλήσεις μας, δεν εκριζώνουν αποτελεσματικά την παρανομία και την παραβατικότητα. Δεκαετίες τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το αποτέλεσμα είναι, από αυτούς τους ολίγους, να μολύνεται και να συκοφαντείται ολόκληρος ο κλάδος μας. Υποφέρουμε από τους παραβάτες και τις αθέμιτες πρακτικές τους πολύ περισσότερο απ' ο,τι μπορούν να αντιληφθούν τα ελεγκτικά όργανα. Μέσα στις πρακτικές των παραβατών είναι και οι απειλές διαφόρων τύπων, κατά των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας μας με αποκορύφωμα την τρομοκρατική - βομβιστική επίθεση στο πρατήριο του Προέδρου, Μ. Κιούση. Δυστυχώς όσες παρεμβάσεις κάναμε στις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες, μόνο υποσχέσεις λαμβάναμε χωρίς να αλλάζει η πραγματικότητα.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Ο Πρόεδρος Μιχάλης Κιούσης

Ο Γενικός Γραμματέας Άγγελος Τούντας

Σχετικές δημοσιεύσεις