Κάλεσμα των εργαζομένων σε Λάτση να κρατήσει το ποσοστό του και το “τιμόνι” των ΕΛΠΕ – Κανένα plan b λέει η κυβέρνηση

Χρήστος Στεφάνου

Δεν υπάρχει κανένα plan b ο διαγωνισμός θα προχωρήσει και η συμφωνία με τους δανειστές είναι να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν πηγές του ΥΠΕΝ, μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις συνδικαλιστικών στελεχών που έκαναν λόγο για εναλλακτικό πλάνο διάθεσης μέσω χρηματιστηρίου των μετοχών του δημοσίου εάν τελικά δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός που γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Και εάν από πλευράς κυβέρνησης διαψεύδεται το σενάριο περί placement μέσω χρηματιστηρίου, ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τις χθεσινές τοποθετήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αφορά στην πρόσκληση που απηύθυναν συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΣΕΕΠ προς την πλευρά Λάτση να μην προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που έχει στον όμιλο.

Η δημόσια αυτή έκκληση, θα απευθυνθεί και δια ζώσης στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι να έχουν με την πλευρά Λάτση, της οποίας οι προθέσεις ακόμη δε δείχνουν να είναι πλήρως ξεκάθαρες.

Κάποια σενάρια μάλιστα θέλουν να έχει συναινέσει στην εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, η οποία συμφώνησε συγκεκριμένο μοντέλο αποκρατικοποίησης και αξιοποίησε το leverage από την υπόθεση του Ελληνικού προκειμένου να διασκεδάσει τις όποιες αμφιβολίες της πλευράς της Paneuropean.

Πάντως, είναι σαφές ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε αλλάζουν τα δεδομένα και πιθανόν να επανεξεταστεί συνολικά η θέση της πλευράς Λάτση.

Στην εξίσωση πάντως θα πρέπει να μπει και η διαφαινόμενη διαφοροποίηση του χρονοδιαγράμματος και η ακύρωση στην πράξη των σχεδίων για διαγωνιστική διαδικασία εξπρές, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η short list του διαγωνισμού (ανακοινώθηκαν μόνο οι εταιρείες που αποκλείονται). Η καθυστέρηση αποδίδεται στο ότι το ταμείο θέλει να αποκλείσει πιθανούς λόγους για προσφυγές από τα σχήματα που αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε νέα χρονοτριβή. Ήδη πάντως κάποιοι εκ των αποκλεισμένων εμφανίζονται έτοιμοι να αντιδράσουν νομικά. Σε κάθε περίπτωση είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε δεσμευτικές προσφορές εντός του Ιουλίου και ανακήρυξη πλειοδότη το φθινόπωρο όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός για πώληση εξπρές.

Σχετικές δημοσιεύσεις