Σταθάκης: Καταστροφική τυχόν πώληση των ΕΛ.ΠΕ. μέσω χρηματιστηρίου

energypress.gr

Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου αποκρατικοποίησης για τα Ελληνικά Πετρέλαια στην περίπτωση που ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αποβεί άγονος.

Ο κ. Σταθάκης με δηλώσεις του στο Euro2day.gr, και με αφορμή τις φερόμενες αναφορές του στη συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ περί πώλησης του ποσοστού του δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου αν δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός τονίζει: «Κατηγορηματικά διαψεύδω τα όσα περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ πως είπα στο Σωματείο για την ύπαρξη σχεδίου πώλησης των μετοχών του δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου», σημειώνει και συνεχίζει: «Μία τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική και ό,τι χειρότερο για τα ΕΛ.ΠΕ», τονίζει ο Γιώργος Σταθάκης.

Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει στο Euro2day.gr, ότι «διαπραγματευτήκαμε σκληρά ώστε να μην υπάρχει στη συμφωνία με τους δανειστές ρήτρα ή όρος στο ενδεχόμενο που δεν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός».

Πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων ξεκινά ξανά από το μηδέν, αναφέρουν πηγές, δηλαδή θα ακολουθήσουν συζητήσεις με τους δανειστές και όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της αποκρατικοποίησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδέκτες μηνυμάτων για την ύπαρξη τρίτου ή περισσοτέρων επενδυτών που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, των δεσμευτικών προσφορών. Σημειωτέον αν υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει να συστήσει κοινοπραξία με μία από τις δύο εταιρίες που έχουν προκριθεί, ήτοι την ολλανδική Vitol ή την ελβετική Glencore.

Σε ό,τι αφορά το στάδιο της αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ, αξίζει να σημειωθεί πως απομένει και η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ των ονομάτων των δύο προαναφερόμενων εταιριών, που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Εκκρεμούν, λένε πηγές, κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να ανακοινωθούν οι δύο εταιρίες.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις