Greenpeace: Βρώμικο “Beach Party” στα κεντρικά των ΕΛΠΕ

energypress.gr Δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace αλλά και μέλη τοπικών κοινωνιών στήνουν ένα πρωτότυπο ‘beach party’ μετά συνοδείας μουσικής, χορού και… πετρελαιοκηλίδας στην είσοδο των κεντρικών γραφείων των ΕΛΠΕ. Κατά τη διάρκεια του ‘πάρτι’ δεκάδες λίτρα πετρελαίου[2] χύθηκαν ατυχώς στα βότσαλα της εισόδου προσομοιώνοντας μία διαρροή από εξορύξεις πετρελαίου, σαν κι αυτές στις οποίες σχεδιάζουν να εμπλακούν τα ΕΛΠΕ.[3] Με αυτόν τον τρόπο οι ακτιβιστές παρέδωσαν ιδιοχείρως στον Όμιλο μία γεύση από το μέλλον που το ίδιο επιφυλάσσει για τις θάλασσες και τα φυσικά οικοσυστήματα του τόπου. Τα σχέδια του Ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας.

«Όλες οι πρακτικές κοινωνικής εταιρικής ευθύνης των ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν το γεγονός ότι επενδύουν επιθετικά στην καταστροφή της χώρας. Καταστροφή από την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης και από την αχρείαστη βιομηχανική επιβάρυνση των οικοσυστημάτων και των τοπικών οικονομιών», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, να οραματιστούμε μία ζωντανή οικονομία και μία δικαιότερη κοινωνία. Ήρθε η ώρα τα ΕΛΠΕ να βάλουν τα πλάνα για εξορύξεις στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπου ανήκουν και να ευθυγραμμίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο με την παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κοντά στον 1,5°C. Πριν να είναι πολύ αργά για όλους μας.»

Στην δράση συμμετέχουν μέλη τοπικών κοινωνιών οι οποίες απειλούνται από τις εξορύξεις πετρελαίου, όπως Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Κέρκυρα, Παξοί, Ζάκυνθος, Ηλεία και Κρήτη. Κατά τη διάρκεια του βρώμικου beach party οι ακτιβιστές αναπαριστάνουν μία πετρελαϊκή ρύπανση.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες συνυπέγραψαν κλιματική μελέτη η οποία προειδοποιεί για «ανείπωτα δεινά» (“untold suffering”) την ανθρωπότητα εφόσον εξακολουθεί και αγνοεί την κλιματική πραγματικότητα.[4] Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο η έκκληση[5] του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να αποφευχθεί η «ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή» η οποία αποτελεί «άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξή μας».

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων εκτός από το κλίμα απειλούν ευθέως και το τοπικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία.[6] Περίπου η μισή χώρα έχει παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και σπάνιας ομορφιάς και υψηλής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας περιοχών της χώρας, όπως η Ήπειρος, το Ιόνιο νησιωτικό σύμπλεγμα, η νότια και νοτιοδυτική Κρήτη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Η επιχειρησιακή επιβάρυνση και η ρύπανση που προκαλείται αναμένεται να πλήξουν ανεπανόρθωτα ούτως ή άλλως τις τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, ακόμα και αν δεν υπάρξει μεγάλο ατύχημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις