Καύσιμα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ : Δεν θα μειώσει τις τιμές το πλαφόν στα κέρδη λέει η αγορά

Πηγή: www.capital.gr  Του Γιώργου Λαμπίρη

Την σημασία που θα έχει η επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων χονδρικής όπως τα διυλιστήρια και οι αλευρόμυλοι, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο Capital.gr. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, επισημαίνει ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους για τους πρατηριούχους είναι περιορισμένα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο – θεωρείται μήνας αναφοράς βάση του οποίου θα προσδιορίζεται εάν κάποιος έχει αυξήσει το περιθώριό κέρδους του σήμερα -, λόγω της αύξησης των τιμών που αγοράζουν καύσιμα από τα διυλιστήρια. Επομένως, όπως ο ίδιος λέει δεν θα υπάρξει και μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για επιβολή πλαφόν κέρδους σε προϊόντα όπως τα καύσιμα, το ψωμί και άλλα αγαθά που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του ζητήματος, εφόσον η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης φτάσει πιο κοντά στην πηγή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι επί παραδείγματι αλευροβιομηχανία και τα διυλιστήρια. “Η λέξη πλαφόν δεν είναι ιδιαίτερα αρεστή στο εμπόριο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είναι αναγκαίο κακό καθότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Βενζινοπώλες και αρτοποιοί καλούνται να δείχνουν καθημερινά ότι είναι σύννομοι, γιατί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αποδεικνύουν ότι το περιθώριο κέρδους που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι το ίδιο με αυτό που έχουν σήμερα. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν μεταβολές τόσο στην τιμή αγοράς όσο και στην τιμή πώλησης. Τόσο οι αρτοποιοί όσο και οι βενζινοπώλες έχουν υποστεί με τη σειρά τους την αύξηση του κόστους”.

“Προς το παρόν δεν έχουμε δει αναλυτικά τη διάταξη που θα κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Άποψή μου είναι να πάμε στην πηγή και επομένως στο χονδρικό εμπόριο, είτε στον εισαγωγέα, είτε στο διυλιστήριο καθότι όπως φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πλαφόν θα αφορά μόνο στην λιανική”.
Πρόεδρος βενζινοπωλών: Δεν θα μειωθεί η τιμή γιατί τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη μικρότερα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, αναφέρει ότι το περιθώριο κόστους δεν έχει αυξηθεί σήμερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. “Το πλαφόν κέρδους έχει να κάνει με το ποσοστό κέρδους που εμφανίζαμε τον Σεπτέμβριο του 2021, μήνας ο οποίος θα αποτελεί βάση για να μην εμφανίζουμε μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σήμερα. Θα πρέπει να επισημάνω ωστόσο ότι εμείς ως πρατηριούχοι δεν δουλεύουμε με ποσοστιαίο ποσοστό κέρδους, αλλά με όρους κέρδους επί της τιμής που αγοράζουμε από το διυλιστήριο.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δουλεύει με 0,05 ευρώ το λίτρο, κάποιος άλλος με 0,07 το λίτρο, άλλος με 0,03. Επομένως τον Σεπτέμβριο του 2021 που η απλή αμόλυβδη κόστιζε 1,5 ευρώ ανά λίτρο, το ποσοστό μας μπορεί να ήταν 0,07, άρα 4% και σήμερα και πάλι με 0,07 ευρώ το λίτρο, το ποσοστό είναι 2,5%. Πρακτικά λοιπόν δεν θα βρεθεί πρατηριούχος που να έχει μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021”.

Σύμφωνα με τον κύριο Κιούση στην πράξη δεν θα μειωθεί η τιμή της βενζίνης, καθώς όπως λέει τα πρατήρια έχουν πλέον σημαντικά μειωμένα ποσοστά κέρδους σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021.Share on FacebookShare on Twitter

Σχετικές δημοσιεύσεις