Μ. Κιούσης: Οι τιμές στα καύσιμα στη χώρα μας είναι δυσανάλογες με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών

Την ανησυχία του σχετικά με την πορεία των τιμών των καυσίμων στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, ανέφερε πως η εκτόξευση των τιμών που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων αυξήσεων τον τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας πως η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί τον προάγγελο νέων αυξήσεων στις διεθνείς αγορές.

«Δυστυχώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας βρήκε με τις τιμές των καυσίμων σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως είχαν διαμορφωθεί από τα ιστορικά χαμηλά της πρώτης πανδημίας. Από τον περσινό Ιανουάριο, σημειώνονται συνεχείς αυξήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους 13-14 μήνες η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει κατά 45 λεπτά το λίτρο. Από την περασμένη Πέμπτη που ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις, παρατηρείται νέα αύξηση της τάξης των 4 λεπτών», τόνισε.

Επισήμανε πως σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ καθώς και ότι η χώρα μας έχει από τις ακριβότερες τιμές στα υγρά καύσιμα και ιδιαίτερα στη βενζίνη στην Ευρώπη, εξαιτίας των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

«Πρόκειται για τιμές οι οποίες είναι δυσανάλογες με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών» όπως χαρακτηριστικά είπε και οι οποίες «επηρεάζουν την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και δυστυχώς οι αυξήσεις θα μετακυλιθούν στα προϊόντα πρώτης ανάγκης».

Ο κ. Κούσης, επανέλαβε το πάγιο αίτημα προς την κυβέρνηση να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης προκειμένου να γίνει προσιτό το καύσιμο στον μέσο Έλληνα καταναλωτή εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και να μπει «φρένο» στις συνεχείς αυξήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις