Άλμα 3,8% για το αργό – Πλησιάζει τα 70 δολάρια το Brent

03 01 2020 | 19:15 energypress.gr

Άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στον απόηχο της επιβεβαίωσης από το Πεντάγωνο της αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που προκάλεσε τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και άλλων υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν θα μπορούσε να διαταράξει την πετρελαϊκή παραγωγή στην περιοχή.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε ότι επρόκειτο για "μια αποφασιστική αμυντική ενέργεια που είχε στόχο να προστατεύσει τις ζωές Αμερικανών”, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το "πράσινο φως” για την επίθεση, καθώς ο Σουλεϊμανί "σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή”.

Η αεροπορική επίθεση πυροδότησε φόβους για τον κίνδυνο σοβαρών αντιποίνων από το Ιράν και προσκείμενων στην Τεχεράνη πολιτοφυλακών στο Ιράκ κατά αμερικανικών στόχων στον Περσικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή. Σύμφωνα με αναλυτές η Τεχεράνη θα μπορούσε επίσης να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου Brent παραδόσεως Μαρτίου σημειώνει άλμα 3,8% στα 68,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intemediate παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύεται επίσης κατά 3,8% στα 63,50 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Νωρίτερα το WTI άγγιξε ακόμη και τα 64,09 δολάρια, τιμή που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2019.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν το αργό να αγγίξει ακόμη και τα 80 δολάρια

Εν τω μεταξύ, μερίδα αναλυτών εκφράζει φόβους για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών του αργού. Θυμίζουν την κλιμάκωση της έντασης που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μείωσε την παραγωγή της χώρας στο μισό.

Τα futures του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 8 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που έχει καταγραφεί, και οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Μέσα σε λίγες ημέρες ωστόσο, αυτά τα κέρδη εξανεμίστηκαν και οι επενδυτές πίστεψαν ότι η κατάσταση είναι ασφαλής, σε σημείο που η Saudi Aramco λίγο μετά προχώρησε σε δημόσια εγγραφή.

Και καθώς στο twitter κάνουν ήδη την εμφάνισή τους trends όπως "Παγκόσμιος Πόλεμος ΙΙΙ", θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί, χωρίς να είναι απαραίτητα αυτή η τύχη της σύγκρουσης. Οι εντάσεις μπορεί να αποκλιμακωθούν από εδώ και πιο πέρα.

Ο Henry Rome, αναλυτής του Eurasia Group, περιμένει από το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία του Qassem Soleimani, αλλά δεν χαρακτήρισε το θάνατό του ως τον επόμενο Franz Ferdinand.

"Αναμένουμε ήπιες συγκρούσεις, χαμηλού επιπέδου, οι οποίες θα διατηρηθούν για τουλάχιστον ένα μήνα, και πιθανότατα θα περιοριστούν στο Ιράκ. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί θα επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις και κάποιοι Αμερικανοί στρατιώτες θα χάσουν τη ζωή τους και οι Αμερικανοί θα απαντήσουν με επιθέσεις εντός του Ιράκ", αναφέρει σε σημείωμά του προς τους πελάτες.

"Το Ιράν επίσης θα ξεκινήσει εκ νέου την παρενόχληση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο και πιθανώς θα ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις για να διακόψει προσωρινά τη ναυτιλία", προσθέτει.

Άλλο ένα ρίσκο είναι μια "ασύμμετρη" απάντηση -ένας ευφημισμός για την τρομοκρατία- όπως η επίθεση το 1992 σε ένα κέντρο εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή.

Αλλά ο Rome δεν αναμένει ότι θα προκληθεί ένας πλήρως ανοιχτός πόλεμος, επισημαίνοντας τον "υγιή σεβασμό" για την αμερικανική ισχύ και την αποστροφή του προέδρου Trump για πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Προσθέτει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν "να φτάσουν και τα 80 δολάρια το βαρέλι" εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί στα πετρελαϊκά πεδία του Νότιου Ιράκ ή εάν ενταθούν οι παρενοχλήσεις των πλοίων από το Ιράν.

Σχετικές δημοσιεύσεις