Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 5% για το WTI

Τετάρτη, 28-Οκτ-2020 20:31 capital.gr

Βουτιά άνω του 5% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, με το brent να "προσγειώνεται" σε χαμηλό 4 μηνών, καθώς τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οδηγούν σε νέα lockdowns και τροφοδοτούν τις προσδοκίες ότι η ασταθής οικονομική ζήτηση θα επιδεινωθεί.

Η τιμή δέχτηκε επίσης πιέσεις από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των αποθεμάτων -κατά 4,3 εκατ. βαρέλια- σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Η τιμή του συμβολαίου του brent υποχώρησε κατά 1,53 δολ. ή 3,76% στα 39,19 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI των ΗΠΑ, παραδόσεως Δεκεμβρίου, έχασε 2,18 δολ. ή 5,5% στα 37,39 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του American Petroleum Institute, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια σε περίπου 495,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Εν τω μεταξύ, εταιρείες και λιμάνια κατά μήκος των αμερικανικών ακτών του Κόλπου προετοιμάστηκαν για τον τυφώνα Zeta, τον 11ο της σεζόν, καθώς εισήλθε στον Κόλπο του Μεξικού.

Στο μέτωπο του κορονοϊού, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καταγράψει αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτηση της εξάπλωσης του ιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Τρίτη ότι η συμφωνία για το οικονομικό πακέτο πιθανότατα θα κλείσει μετά τις εκλογές, με τον Λευκό Οίκο να μην μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας καθώς και με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Σημειώνεται επίσης πως ο OPEC+ σχεδιάζει να μειώσει το μέγεθος των περικοπών παραγωγής τον Ιανουάριο από 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

''Πίεση'' στις τιμές προσφέρει και το γεγονός ότι η παραγωγή της Λιβύης αναμένεται να ανακάμψει στα 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής.

Σχετικές δημοσιεύσεις