Πετρέλαιο θέρμανσης: Καμπανάκι από την αγορά για υψηλές τιμές

Αντιμέτωποι με αισθητά ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης κινδυνεύουν να βρεθούν οι Έλληνες καταναλωτές λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής πετρελαίου, των φόρων και των επιβαρύνσεων. «Αν η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα, τότε η τιμή του θα διαμορφωνόταν στα 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο, αισθητά υψηλότερη από τα 80 λεπτά που ίσχυε πέρυσι. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση καθώς ένας καταναλωτής, για την αγορά π.χ 1.000 λίτρων, θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ έναντι των 800 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι», αναφέρει μιλώντας στο Insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), κ. Μιχάλης Κιούσης.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω στα 72 δολάρια ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεπεράσει τα 76 δολάρια. Μελλοντικά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 80 δολάρια και να φλερτάρουν ακόμη και με τα 100 δολάρια λόγω των χαμηλών επενδύσεων στον κλάδο όπως εκτιμούν παράγοντες της διεθνούς αγοράς. Όμως οι υψηλότερες τιμές δεν αποτελούν τον μοναδικό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών. Η ΟΒΕ σημειώνει ότι η φορολογία επιβαρύνει σημαντικά την τιμή καθιστώντας το πετρέλαιο απρόσιτο για τα νοικοκυριά. «Φέτος είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να μειωθεί ο ΕΦΚ και να επανέλθει στα επίπεδα προ του 2011 (21 ευρώ ανά χίλια λίτρα). Το κρύο δεν διαρκεί μόνο μια μέρα. Πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος. Το πετρέλαιο είναι υπερφορολογημένο και μιλάμε για ένα προϊόν το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση 6 εκατομμυρίων νοικοκυριών», υπογραμμίζει ο κ. Κιούσης.

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις του κλάδου, η φορολογία αποτελεί τροχοπέδη για να εισπράξει το κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα ενώ συγχρόνως πλήττονται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Η πτώση της ζήτησης λόγω της υγειονομικής κρίσης και των lockdown αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα. Η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης κατέγραψε πτώση πάνω από 20% στο πρώτο lockdown και πάνω από 10% στο δεύτερο lockdown. «Το πετρέλαιο αντιστάθμισε κάπως τις απώλειες καθώς η ζήτηση διατηρήθηκε, σε αντίθεση με τα καύσιμα κίνησης», αναφέρει ο κ. Κιούσης.

Οι προοπτικές της ζήτησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο, φέτος, αν οι τιμές καταστούν σχετικά προσιτές, θα μπορούσε να είναι πιο αυξημένη κατά την εκκίνηση της περιόδου διάθεσής του καυσίμου (στα μέσα Οκτωβρίου) καθώς την άνοιξη οι καταναλωτές δεν στόκαραν ποσότητες όπως είχε συμβεί έναν χρόνο νωρίτερα όπου είχε παραταθεί ο χρόνος διάθεσής του μέχρι τα μέσα Μαΐου προκειμένου τα νοικοκυριά να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές αλλά και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Το επίδομα θέρμανσης είθισται να λύνει τα χέρια κάποιων καταναλωτών και να ενισχύει – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - την αγορά. Ο κ. Κιούσης εκφράζει την πεποίθηση ότι «το πετρέλαιο πρέπει να γίνει προσιτό σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το επίδομα θέρμανσης» και αναλύοντας περαιτέρω σημειώνει ότι αν και το επίδομα βοηθάει μέχρι κάποιο βαθμό, τα κριτήρια ίσως να μην είναι κοινωνικά δίκαια και θα πρέπει να επανεξεταστούν καθώς αποκλείονται καταναλωτές οι οποίοι ενώ στην πραγματικότητα έχουν οικονομική αδυναμία να αγοράσουν πετρέλαιο, λόγω τυχαίων πολλές φορές συγκυριών αποκλείονται. 

Η περιβαλλοντική διάσταση

Η καύση ακατάλληλων υλικών για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης αποτελούν μία λύση στην οποία καταφεύγουν κάποιοι πολίτες με αρνητικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει επίσης να εξαλειφθεί καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Κιούσης, η πρόσβαση σε ασφαλείς μορφές ενέργειας αποτελεί άλλη μία πτυχή της περιβαλλοντικής διάστασης της χρήσης του πετρελαίου σε προσιτές τιμές. «Κατά τις χρονιές 2010-2012 είχε γίνει πολύ έντονο το φαινόμενο καύσης ακατάλληλων υλικών. Κάποιοι έκαιγαν ό,τι καιγόταν. Πρόκειται για πρακτικές οι οποίες συνδέονται με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές και οι εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον τα οποία υποβαθμίζουν συνολικά την ποιότητα ζωής», αναφέρει.  

Οι παγίδες της αγοράς

Ως «μπαλαντέρ», ειδικά σε διαμερίσματα πολυκατοικιών όπου συχνά παρατηρείται ασυμφωνία μεταξύ ενοικιαστών/ιδιοκτητών ως προς την προμήθεια και τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης, λειτουργούν τα θερμαντικά σώματα. Όπως αναφέρει άλλη πηγή της αγοράς, οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν και να λαμβάνουν λεπτομερή πληροφόρηση για το κατά πόσο είναι οικονομικά κάποια προτεινόμενα προϊόντα της αγοράς καθώς, τελικά, όταν έρχεται ο λογαριασμός μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων. «Πρέπει να ερευνούμε και να εξετάζουμε τι καίει το κάθε θερμαντικό σώμα και πόσο θα πληρώσουμε. Όταν ένα προϊόν καίει 2.000 watt πρέπει να αναμένουμε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα», σημειώνει σχετικά. Ομοίως, όταν υπάρχει πρόθεση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει επίσης να προηγείται έρευνα αγοράς καθώς οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με την εταιρεία προμήθειας.

(της Πένης Χαλάτση, insider.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις