Γ. Ρούσσος: Αύξηση κερδών και μείωση δανεισμού για τη Revoil – Πηγή: energypress.gr

διευθύνων σύμβουλος της Revoil Γεώργιος Ρούσσος μιλά στο Euro2day.gr και αναλύει τους παράγοντες οι οποίοι το 2019 οδήγησαν σε ένα σημαντικά αυξημένο κερδοφόρο αποτέλεσμα, με παράλληλη υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού κατά 4,2 εκατ. ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν η ελληνική οικονομία και ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών, η Revoil στοχεύει σε αύξηση εργασιών και σε περαιτέρω μείωση δανεισμού κατά 5 εκατ. ευρώ, μέσα από μια σειρά κινήσεων, όπως η διεύρυνση του συνεργαζόμενου δικτύου, η έμφαση σε ποιοτικότερα καύσιμα και μια σειρά ενεργειών marketing.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν η πιλοτική τοποθέτηση φορτιστών για την εξυπηρέτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε τέσσερα πρατήρια, καθώς και οι σκέψεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Λάρισας.

Κύριε Ρούσσο, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της Revoil το 2019; Πώς εξελίχθηκαν οι πωλήσεις σε όγκο και το μερίδιο αγοράς; Επιτεύχθηκε ο στόχος για μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων;

Είμαι ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία είναι σημαντικά ενισχυμένα σε σχέση με το 2018, όπως έχει διαφανεί και από τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του εννιαμήνου. Η μεγάλη βελτίωση στην κερδοφορία ήρθε μάλιστα σε μια χρονιά που οι συνολικοί πωλούμενοι όγκοι κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα του 2018. Αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν το μείγμα των πωλήσεων με τα εμπλουτισμένα καύσιμα “revolution” να κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ βοήθησε η άνοδος των τιμών των αποθεμάτων και βέβαια οι εμπορικές συνεργασίες που η εταιρία έχει συνάψει με τους προμηθευτές της. Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς δεν παρουσιάστηκε βελτίωση, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος για σταδιακή μείωση του τραπεζικού δανεισμού για το 2019 επιτεύχθηκε με την υποχώρηση των δανείων κατά 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Το περσινό β' εξάμηνο σημειώθηκε μικρή ανάκαμψη στην κατανάλωση καυσίμων κίνησης. Πιστεύετε ότι η εγχώρια ζήτηση καυσίμων θα ακολουθήσει στο μέλλον ανοδική τάση και πως τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας;

Τα δυσκολότερα είναι πίσω μας, αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για σημαντική ανοδική κίνηση στην εγχώρια ζήτηση καυσίμων στο μέλλον, παρά την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την περαιτέρω αύξηση του τουρισμού. Και αυτό, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον την αντικατάσταση του παλαιού στόλου αυτοκινήτων με καινούρια που κινούνται με κινητήρες χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμων και δεύτερον την πορεία του πετρελαίου θέρμανσης που πέρα από την εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει την συνεχιζόμενη διείσδυση εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο. Γενικότερα το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης στα επόμενα δέκα χρόνια και η Revoil σταδιακά μεταφέρει το βάρος της στην ανάπτυξη άλλων πωλήσεων, όπως τα premium καύσιμα και τα καύσιμα για τη βιομηχανία και τη ναυτιλία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τις χώρες μέλη για περαιτέρω αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την νέα δεκαετία; Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών;

Ο κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών οφείλει να συμμορφώνεται και να ακολουθεί τις νόρμες που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, να συμμετέχει στα Καθεστώτα Επιβολής και να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των διακινούμενων καυσίμων. Η πορεία αυτή οδηγεί σε νέες επενδύσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την περιβαλλοντική διαχείριση των ρύπων από πλευράς εταιριών, όσο και με τη περιβαλλοντική συμπεριφορά των πρατηρίων των δικτύων τους αλλά και του καταναλωτικού τους κοινού. Η Revoil είναι μία εταιρεία που στέκεται συνεπής στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις, προχωρώντας σε σειρά στοχευμένων επενδύσεων, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με επενδύσεις στον τομέα των προσθέτων καυσίμων έχει εισάγει στην αγορά προϊόντα που βελτιώνουν την λειτουργία του κινητήρα. Πρόσφατα αποφασίστηκε και η στροφή της εταιρίας σε μία πιο πράσινη πηγή ενέργειας και την έναρξη διαδικασιών για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 500 kw. Η πολιτική της εταιρείας συνίσταται σε διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού της και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με γνώμονα μία πιο «πράσινη» καθημερινότητα.

Χρόνια τώρα ακούμε τις εκκλήσεις του κλάδου για πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Θα δούμε να βελτιώνεται η κατάσταση στο ορατό μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου με τη δραστηριοποίηση της ΑΑΔΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων μετά από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ και της ΑΑΔΕ. Βέβαια για την πάταξη του λαθρεμπορίου δεν απαιτούνται βήματα, αλλά άλματα. H Revoil, όπως και συνολικά ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), είναι αλληλέγγυοι σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και αυτό γιατί η παραβατικότητα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στις υγιείς εταιρίες του κλάδου και στους επιχειρηματίες πρατηριούχους που χάνουν έσοδα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και στους εργαζομένους, στους καταναλωτές και στην εθνική οικονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλήρης εφαρμογή χωρίς παρεκκλίσεις, διακρίσεις και αναβολές του θεσμικού πλαισίου και παράλληλα να ενισχυθούν κατάλληλα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν σε περισσότερους και εις βάθος ελέγχους της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες (διασταύρωση αγορών-πωλήσεων κ.α.) για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εισροών και εκροών καυσίμων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας (από φορολογικές αποθήκες έως αντλίες πρατηρίου).

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Revoil σε ό,τι αφορά το επίπεδο των πωλήσεων, τον δανεισμό, τα προϊόντα και το δίκτυο;

Στόχος και στην φετινή χρονιά είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπλουτισμένων καυσίμων της αμόλυβδης βενζίνης 95 revolution και του πετρελαίου κίνησης diesel revolution, με την τοποθέτησή τους σε περισσότερα πρατήρια του δικτύου και την αύξηση των πωλήσεων. Επίσης η επέκταση του δικτύου πρατηρίων με 30 νέα σημεία, με εστίαση στο νομό Αττικής, στο νομό Θεσσαλονίκης και σε πρωτεύουσες νομών. Η περαιτέρω ανάπτυξη της κάρτας στόλου, μέσω νέων συνεργασιών από τα Τμήματα δικτύου και Βιομηχανίας και το λανσάρισμα από το καλοκαίρι νέας κάρτας πιστότητας καταναλωτών με ευρύ πεδίο συνεργειών και ανταποδοτικών οφελών. Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό στόχος είναι η περαιτέρω μείωση κατά 5 εκατ. ευρώ.

Κατά πόσο η Revoil προτίθεται να ακολουθήσει πολιτική διεύρυνσης της γκάμας προϊόντων, προσφέροντας άλλες μορφές ενέργειας, ή να λανσάρει νέα προϊόντα;

Η εταιρία για το 2020 θα επικεντρωθεί στην υπάρχουσα γκάμα των προϊόντων της στοχεύοντας σε αύξηση των πωλήσεων μέσα από σειρά προωθητικών ενεργειών και δράσεων. Επίσης, όπως προανέφερα, θα προχωρήσει σε πιλοτική τοποθέτηση φορτιστών σε τέσσερα πρατήριά της στην Αττική για την εξυπηρέτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Τέλος εντός του 2020 θα εξετάσει τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας.

(του Στέφανου Κοτζαμάνη, euro2day.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις