Ελέγχοντας τρόφιμα και καύσιμα ΧΙΟΣ

https://www.alithia.gr/oikonomia/eleghontas-trofima-kai-kaysima

Τα πρόσφατα περιστατικά κατάσχεσης μεγάλης ποσότητας ακατάλληλων τροφίμων αλλά και τελωνειακών παραβάσεων βενζινοπωλών αποτέλεσαν το έναυσμα για μία συζήτηση περί ελέγχων στην «Αλήθεια TV» και στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι». Καλεσμένοι οι προϊστάμενοι δύο Υπηρεσιών, ο Ισίδωρος Αμέντας από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου και ο Κώστας Παντελάρας, από το τμήμα Εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Χίου.

Ο κ. Αμέντας προϊστάμενος μιας υπηρεσίας 5 ατόμων έχει ένα ευρύ αντικείμενο ελέγχου και για προϊόντα που εισάγονται αλλά και για αυτά που εξάγονται και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η τεχνολογία τροφίμων στις μέρες μας έχει κάνει άλματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι μη ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες αλλά δεν παύει πολλά προϊόντα να είναι μεν μέσα στους αποδεκτούς διατροφικούς κανόνες και πλαίσια αλλά να υστερούν σε ποιότητα σε βάθος χρόνου. Και συνήθως αυτά είναι και φθηνότερα από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν και στις μέρες μας η τιμή διαδραματίζει σημαντικό, αν όχι τον κύριο λόγο, επιλογής τους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προϊόντα που σαν νησί εξάγουμε –πάντα αρμοδιότητάς του- και που είναι κυρίως ψάρια και γαλακτοκομικά. Μάλιστα όπως υποστήριξε η ανταγωνιστικότητά τους έγκειται όχι στην ποσότητα και στην τιμή αλλά στην ποιότητα που αναζητούν πλέον οι καταναλωτές και στις παλιές αλλά και σε καινούριες αγορές, όπως για παράδειγμα του Λιβάνου, που εισάγει τελευταία χιώτικα τυριά. Και το καλό είναι, όπως τόνισε ο κ. Αμέντας, ότι και οι επιχειρηματίες είναι συνειδητοποιημένοι ότι η ποιότητα είναι αυτή στην οποία πρέπει να επενδύσουν και να διατηρήσουν υψηλά ως κόρη οφθαλμού.

Ο Κώστας Παντελάρας από την πλευρά του ανέφερε ότι ο κύριος πλέον τομέας ελέγχου της υπηρεσίας του είναι τα πρατήρια καυσίμων, που ελέγχονται όλο το χρόνο για διάφορα θέματα.  Βέβαια με το σύστημα εισροών – εκροών είναι δύσκολο να παρεκκλίνει κάποιος κι όταν αυτό γίνεται οφείλεται περισσότερο σε λάθος ή άγνοια παρά σε δόλο. Εξ άλλου όλα αυτά τα χρόνια παράνομες δεξαμενές με καύσιμα δεν έχουν βρεθεί ποτέ πάνω στο νησί. Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής πώλησης των καυσίμων, ο προϊστάμενος του τμήματος εμπορίου ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι οφείλεται στην αυξημένη τιμή που οι εταιρείες πετρελαιοειδών πουλούν στους πρατηριούχους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα καύσιμα στη Χίο αντί να είναι φθηνότερα, λόγω και του μειωμένου ΦΠΑ, να πωλούνται ακριβότερα.

Βέβαια και οι δύο σημείωσαν ότι οι πολύ χαμηλές τιμές πρέπει να υποψιάζουν τους καταναλωτές σε κάθε τομέα και προϊόν καθώς επίσης να μην αποτελούν το μοναδικό μας κριτήριο για την κάθε αγορά μας. Ειδικά στα προϊόντα διατροφής πρέπει να κοιτάμε και τις διατροφικές ετικέτες και να αποφεύγουμε αυτά που περιέχουν αλλεργιογόνα ή είναι παρασκευάσματα και όχι τα κανονικά προϊόντα που γνωρίζουμε.

Τέλος ο κ. Αμέντας τόνισε πόσο σημαντικό είναι το νησί μας να είναι απαλλαγμένο από καταρροϊκό και μελιταίο πυρετό, κάτι που αποτελεί διαβατήριο εξαγωγών αλλά και ένα μέσο προστασίας για τους ντόπιους κατοίκους όταν αγοράζουν μη συσκευασμένα προϊόντα. Προέτρεψαν δε τους πολίτες να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα που υποπίπτουν στην αντίληψή τους ώστε να επεμβαίνουν άμεσα για τον σχετικό έλεγχο.

Σχετικές δημοσιεύσεις