Επιστολή της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών στο Πρωθυπουργό για μέτρα στήριξης πρατηρίων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3820860 ·

E-Mail: info@obe.gr - Internet:http://www.obe.gr

Αρ.Πρωτ.7208       Αθήνα, 11 Μαϊου 2020                                                                                                                                                                                                

Προς

Τον Πρωθυπουργό
κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση:

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Ιωάννη Βρούτση

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τον Διοικητή ΑΑΔΕ

κ. Γιώργο Πιτσιλή

Θέμα: Αποκλεισμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων από τα μέτρα στήριξης

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κλάδος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων  δεν παραγνωρίζει τα μέχρι σήμερα αναγκαία μέτρα  και όλα όσα εν δυνάμει λαμβάνει η πολιτεία για την προστασία της πληγείσας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης με αιχμή του δόρατος την απασχόληση και την στήριξη της επιχειρηματικότητας. 

Παρά την επιτυχημένη μέχρι σήμερα υγειονομική διαχείρισή της πανδημίας, δεν είναι εύκολο να επουλωθούν οι πληγές της χώρας και οι σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, θα εξαρτηθούν από την ένταση και την διάρκειά της.

Με  την παρούσα επιστολή θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ότι υπάρχει σοβαρό θέμα συνέχισης της λειτουργίας μας, λόγω της παντελούς εξαίρεσής μας από τα μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα να αποστερούμεθα μεγάλο μέρος του εισοδήματός μας και να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις επαγγελματικές και οικογενειακές μας ανάγκες, με κίνδυνο ακόμη και το βιοπορισμό μας.     

Σας είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ότι οι Βενζινοπώλες  έκαναν με κοινωνική και επαγγελματική υπευθυνότητα το καθήκον τους και συνεχίζουν να εργάζονται νυχθημερόν, με κίνδυνο της σωματικής τους υγείας, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αγορά, έστω και αν η ζήτηση έπεσε κάτω από 60%.

Τα σοβαρά προβλήματα  του πληθυσμού από την επίθεση του κορονοϊού, σε συνάρτηση με τα αναγκαία μέτρα που έλαβε η Πολιτεία,  έπληξαν καίρια και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς από την έναρξη των αυστηρών μέτρων και του κλεισίματος του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων, μειώθηκαν οι μετακινήσεις καταναλωτών, επιχειρηματιών και εφοδιαστικών αλυσίδων με συνέπεια την κατακόρυφη μείωση, όπως προελέγχθηκε  μέχρι και 60%, των πωλήσεων.

Το ποσοστό αυτό δυστυχώς έφθασε το 80 έως 90% της κανονικής περιόδου, κατά μέσο όρο πανελλαδικά, από τα μέτρα καθολικής σχεδόν απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Αξιότιμε κύριε  Πρωθυπουργέ,

Με τέτοιες συνθήκες τα πρατήρια καυσίμων υποφέρουν κυριολεκτικά, η βιωσιμότητά τους είναι αμφίβολη και οι άνθρωποί τους κινδυνεύουν να βρεθούν και εκτεθειμένοι στον ιό και υπερχρεωμένοι.

Προκειμένου να προληφθούν οι επιπτώσεις και να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι  παρακαλούμε:

1ον να συμπεριληφθεί ο κλάδος μας (ΚΑΔ 47.30) σε όλες τις παρατάσεις ασφαλιστικών και φορολογιών οφειλών, που με Υπουργικές αποφάσεις προβλέπονται σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους  δραστηριοτήτων, πλην του δικού μας

2ον στην έκπτωση 25% λόγω εφάπαξ  καταβολής, ΦΠΑ, και των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών  για τις καταβολές  στον μήνα Μάρτιο, Απρίλιο και αυτές που θα γίνουν στον μήνα Μάιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις