Πρόεδρος βενζινοπωλών: Αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης άνθρωποι που είχαν να πάρουν 7-8 χρόνια, μεγάλη η ζήτηση

Να γεμίσουν τις δεξαμενές τους με πετρέλαιο θέρμανσης σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές, εκμεταλλευόμενοι την χαμηλή τιμή που διαμορφώθηκε λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η ζήτηση τον Απρίλιο και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου όπως τονίζουν έμποροι του κλάδου στο εκτοξεύθηκε, δίνοντας έτσι μια μικρή ανάσα σε πολλούς πρατηριούχους που είδαν τους προηγούμενους μήνες την αγορά να κινείται υποτονικά. Οπως λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης «από τις παραμονές του Πάσχα και μετά λόγω της χαμηλής τιμής έχουμε πολύ αυξημένες παραγγελίες. Πολλοί καταναλωτές αποθεματοποιούν λόγω της συγκυρίας με τη χαμηλή τιμή».

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση «είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλει ο κόσμος πετρέλαιο. Είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή. Πολλοί που είχαν σταματήσει να βάζουν πετρέλαιο 7-8 χρόνια έβαλαν ξανά με αυτή την ευκαιρία».

«Η ζήτηση πετρελαίου είναι σε επίπεδα ενός πολύ κρύου χειμώνα»

Οπως επισημαίνει δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης του φετινού Απριλίου, με εκείνους των προηγούμενων ετών. «Ανέκαθεν ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας που λίγοι έπαιρναν πετρέλαιο. Φέτος (μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου) η ζήτηση είναι σε επίπεδα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, δηλαδή σε επίπεδα ενός πολύ κρύου χειμώνα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κιούσης στο iefimerida.gr.

Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές πανελλαδικά η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες από 0,71 έως 0,78 λεπτά το λίτρο, αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με το 1,10 - 1,15 λεπτά το λίτρο (ακριβότερη τιμή) που πωλούσαν οι βενζινοπώλες τα Θεοφάνεια.

«Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε τον Οκτώβριο»

Καταληκτικά, σε σχετική ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης από τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τον προσεχή χειμώνα η ζήτηση να είναι περιορισμένη, ο κ. Κιούσης επισημαίνει ότι «οι καταναλωτές έδωσαν αυτήν την περίοδο μια ανάσα ρευστότητας», σημειώνοντας ότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει από τον Οκτώβριο.

Καταληκτικά, υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται μέχρι και τις 15 Μαΐου, αφού η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την αγορά του μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

(iefimerida.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις