Η «μαφία» της νοθευμένης βενζίνης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών δελτίων αποστολής μετέφεραν χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, νοθεύοντας καύσιμα στα πρατήρια της Αττικής. Ο λόγος για τα μέλη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας που συνελήφθησαν την 27η Νοεμβρίου από την Οικονομική Αστυνομία, μετά οκτώ μήνες μυστικών ερευνών. Στους κατηγορουμένους συγκαταλέγονται –σύμφωνα με τις Αρχές– γόνοι και συγγενείς βαρέων ονομάτων της «νύχτας» και γνωστών επιχειρηματιών με καταδίκες για λαθρεμπορία καυσίμων στο βιογραφικό τους.

Το ένα από τα βυτιοφόρα, που την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκε σε κρυφή αποθήκη του κυκλώματος στο Κορωπί, ανήκει σε στενό συγγενικό πρόσωπο βαρυποινίτη, που τον Ιανουάριο του 2018, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του, δολοφονήθηκε στο Χαϊδάρι. Ενεργό συμμετοχή στην υπόθεση φέρεται να έχει –αντίστοιχα– μεταφορική εταιρεία με έδρα τη Δυτική Αττική. Ανήκει σε στενό συγγενή 50χρονου, που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» και αποφυλακίστηκε πριν από μερικούς μήνες.

Από τον φάκελο της υπόθεσης που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», προκύπτει ότι η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησε τον Απρίλιο, με τη συνδρομή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αφορμή υπήρξαν επαναλαμβανόμενες κατασχέσεις βυτιοφόρων, που μετέφεραν από τη Βουλγαρία σε βενζινάδικα της Αττικής, της Πάτρας και αλλού χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων.

Τον Φεβρουάριο του 2018, για παράδειγμα, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν συλλάβει στην Αττική τέσσερα άτομα που μετέφεραν με βυτιοφόρο από τη Βουλγαρία πάνω από 20.000 λίτρα διαλυτών. Τους μήνες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκαν δύο ακόμα παρόμοιες υποθέσεις.

Eτσι, την άνοιξη του 2019 αποφασίστηκε όσα φορτηγά από τη Βουλγαρία μετέφεραν στην Ελλάδα χημικούς διαλύτες να επιτηρούνται προκειμένου να διαπιστωθεί το δρομολόγιό τους και ο λόγος της εισαγωγής των διαλυτών στη χώρα. «Την 21η Απριλίου εισήλθε στη χώρα φορτηγό με πινακίδες κυκλοφορίας Βουλγαρίας, το οποίο μετέφερε σε πλαστικές δεξαμενές χημικούς διαλύτες (...) Αποστολέας ήταν βουλγαρική εταιρεία με παραλήπτη επιχείρηση με έδρα την οδό Καλαμακίου στον Aλιμο» κατέθεσε αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα. Από αναζητήσεις στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι η αναγραφόμενη στα τιμολόγια εταιρεία ήταν ανύπαρκτη. Το φορτηγό τέθηκε υπό παρακολούθηση, δίχως πάντως να εξακριβωθεί πού κατέληξε. Διαφορετική εξέλιξη είχε η παρακολούθηση ενός άλλου φορτηγού με δεξαμενές φορτωμένες με χημικούς διαλύτες. Αποστολέας του φορτίου εμφανιζόταν η ίδια εταιρεία με έδρα τη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ παραλήπτρια στα τιμολόγια αναγραφόταν μια μονοπρόσωπη εταιρεία - «φάντασμα» με έδρα τον Πειραιά. «Το όχημα δεν μετέβη στην προαναφερόμενη εταιρεία-παραλήπτη αλλά σε αποθήκη στην Αγ. Μαρίνα Ασπροπύργου», επεσήμανε σε κατάθεσή του αστυνομικός, που μετείχε στη μυστική παρακολούθηση.

Αποστολέας και μεταφορέας των νοθευτικών ουσιών ήταν πάντοτε οι ίδιες δύο βουλγαρικές εταιρείες συμφερόντων ενός 50χρονου Κύπριου, που περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος λαθρεμπόρων. Δεν συνελήφθη και είναι ζήτημα ημερών η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εις βάρος του. Οι δύο εταιρείες είχαν στην ιδιοκτησία τους οκτώ φορτηγά διεθνών μεταφορών. Ο 50χρονος έδινε εντολές και κατηύθυνε τους οδηγούς των φορτηγών, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν για συμμετοχή στο κύκλωμα. Τα φορτηγά κινούνταν συνοδευόμενα από  αυτοκίνητα - προπομπούς ώστε να αποφεύγουν τα μπλόκα της αστυνομίας.

Στα εικονικά τιμολόγια ως παραλήπτριες εταιρείες εναλλάσσονται οκτώ εταιρείες-«σφραγίδες» με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά. Η μία απ’ αυτές έχει χρησιμοποιηθεί σε υπόθεση μεταφοράς νοθευτικών ουσιών που είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2018. Διαχειριστές τους εμφανίζονται ανύπαρκτα πρόσωπα στην Κύπρο, ενώ στην εταιρική τους ταυτότητα αναγράφεται δραστηριότητα που να δικαιολογεί την εισαγωγή διαλυτών, όπως π.χ. «εμπόριο χρωμάτων - βερνικιών». Στους οκτώ μήνες που διήρκεσε η έρευνα, το κύκλωμα εισήγαγε επιβεβαιωμένα 312.268 κιλά χημικών διαλυτών. Μεταφέρθηκαν αρχικά σε έξι μυστικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι και στο Κορωπί. 

Ο «οδικός χάρτης» με τα 21 πρατήρια

Στις δεξαμενές 21 «συνεργαζόμενων» πρατηρίων στην Αττική κατέληγαν οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία. Τα περισσότερα απ’ αυτά βρίσκονται στη Δυτική Αττική, στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι και στην Ελευσίνα, άλλα βρίσκονται στον Γέρακα, στο Χαλάνδρι και στα Μελίσσια, ενώ ορισμένα εντοπίστηκαν στην Αθήνα, στον Βύρωνα, στη λεωφόρο Κηφισού και στην Πέτρου Ράλλη. Πολλά απ’ αυτά και στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι πωλούσαν νοθευμένα καύσιμα, κυρίως βενζίνη και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Οικονομικής Αστυνομίας, τα πρατήρια ελέγχονται από τέσσερις επιχειρηματίες, που συγκροτούσαν –όπως αναφέρεται στη δικογραφία– τις τέσσερις υποομάδες της εγκληματικής οργάνωσης. Καθένας απ’ αυτούς διέθετε ένα δίκτυο με μικρά βυτιοφόρα. Φόρτωναν τους χημικούς διαλύτες από τις μυστικές αποθήκες του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και του Κορωπίου και τους μετέφεραν στις δεξαμενές των πρατηρίων τους αναμειγνύοντας τους με το καθαρό καύσιμο. Με τον τρόπο αυτό αύξαναν το τελικό προϊόν που διέθεταν προς πώληση, κλέβοντας τον φόρο από το Δημόσιο. Οι διαφυγόντες δασμοί από τη δράση του κυκλώματος υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις

Η μεθοδολογία περιγράφεται με λεπτομέρεια στις καταθέσεις των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας. «Το μεσημέρι της 27ης Μαΐου σε κρυφή αποθήκη στην Αγία Μαρίνα Ασπροπύργου μπήκε βυτίο με αριθμό κυκλοφορίας NXA... Εξήλθε έπειτα από 20 λεπτά και κατόπιν διακριτικής επιτήρησης διαπιστώθηκε ότι κατέληξε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Κάτω Πατήσια, το οποίο ανεφοδίασε», κατέθεσε αστυνομικός που μετείχε στην
παρακολούθηση.

Την ίδια ημέρα, το ίδιο βυτιοφόρο διαπιστώθηκε ότι φόρτωσε χημικούς διαλύτες από την ίδια αποθήκη και τους μετέφερε στις δεξαμενές τριών ακόμα πρατηρίων, το ένα στον Ασπρόπυργο και τα δύο στο Χαϊδάρι. Μία από τις μεταφορικές εταιρείες που έχει στην ιδιοκτησία της τα βυτιοφόρα που διένειμαν στα πρατήρια τους διαλύτες ανήκει σε στενό συγγενή ισχυρού παράγοντα της «νύχτας», ο οποίος αποφυλακίστηκε προ μηνών, αφού εξέτισε ποινές πολυετούς κάθειρξης για εμπλοκή σε πολύκροτες ποινικές υποθέσεις.

Η επιχείρηση σύλληψης των μελών της οργάνωσης έγινε το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου.

Σε έφοδο που διενεργήθηκε σε κρυφή αποθήκη επί της λεωφόρου Κορωπίου - Μαρκοπούλου εντοπίστηκε βυτίο που φόρτωνε χημικούς διαλύτες από τις προερχόμενες από τη Βουλγαρία δεξαμενές. Ο οδηγός του συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και μάλιστα από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι το όχημα που οδηγούσε ανήκε σε συγγενή πρώην βαρυποινίτη, που λίγο μετά την αποφυλάκισή του από τον Κορυδαλλό δολοφονήθηκε σε ενέδρα θανάτου.

Οι συλληφθέντες για την υπόθεση απολογήθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας. Ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Ολοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Σε κάποιους επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση και σε άλλους μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης να δίνουν το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.  Έντυπη

Σχετικές δημοσιεύσεις