Κύπρος: Υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού από τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων θα καταγγείλουν οι πρατηριούχοι

04 08 2021 | 12:10 energypress.gr

Θέμα άνισης μεταχείρισης και παραγκωνισμού των ιδιωτικών πρατηρίων από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών εντοπίζει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου.

Μιλώντας στην πρωινή Έκδοση ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αντώνης Ιωάννου επεσήμανε ότι σήμερα τα μισά πρατήρια καυσίμων ανήκουν στις Εταιρείες εισαγωγής και πρόσθεσε ότι στην Υπηρεσία έφτασαν έντονες καταγγελίες για διαφορετική μεταχείριση των πρατηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο κ Αντωνίου τόνισε ότι τα δεδομένα στην αγορά καυσίμων στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολα καθώς όλα εξαρτώνται από μόλις τρεις εταιρείες.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η εισήγηση για δημιουργία πρατηρίων χαμηλού κόστους πελαγοδρομεί λόγω πολεοδομικών προβλημάτων και προβλημάτων ασφάλειας που υπήρξαν κατά τη μελέτη δημιουργίας τους.

Ανέφερε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων πρατηρίων χωρίς τη συμμετοχή των εταιρειών εισαγωγής πετρελειοειδών κάτι το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε λόγω αρνητικής απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο εισήγαγε νέα φόρμουλα έτσι ώστε να εξετάσει το ύψος των τιμών στα πετρελαιοειδή στην οποία λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι εισαγωγής και του κόστους των εταιρειών.

Πάνε στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού

Υπόθεση αθέμιτου ανταγωνισμού από την πλευρά των εταιρειών εισαγωγής καυσίμων θα καταγγείλουν οι πρατηριούχοι στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση εξήγησε ότι το πρόβλημα στον ανταγωνισμό έγκειται στο ότι οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών ως χονδρέμπορες διαθέτουν την ίδια στιγμή δικά τους πρατήρια λιανικής πώλησης.

Από την ώρα που οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν καύσιμο από τις εταιρείες που τους ανταγωνίζονται τότε υπάρχει πρόβλημα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας ότι από το 2010 μέχρι σήμερα 220 ιδιωτικά πρατήρια πέρασαν στα χέρια των εταιρειών.

Ως προς την εμπορεία καυσίμων από τα κατεχόμενα ο κ Στεφάνου εισηγήθηκε την εισαγωγή αυστηρών προστίμων σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια ελέγχου στο καύσιμο του οχήματος εντοπιστεί καύσιμο χωρίς βιοκαύσιμο, κάτι που δεν έχει εισαχθεί στα καύσιμα που πωλούνται στις περιοχές που δεν ελέγχει η Δημοκρατία.

Δεν θα φέρει μείωση η νέα διαδικασία υπολογισμού

Η νέα διαδικασία υπολογισμού του κόστους των καυσίμων την οποία δρομολογεί το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε και δεν θα φέρει μείωση στις τιμές των καυσίμων δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση επεσήμανε ότι η νέα διαδικασία ελέγχου μπάζει νερά και επέκρινε την αρμόδια επιτροπή ότι δεν κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει αφού , όπως ανέφερε ερμηνεύουν τον τρόπο υπολογισμού της τιμής υπέρ των εταιρειών κι όχι υπέρ των καταναλωτών.

Ο κ Δρουσιώτης υποστήριξε ότι η πολιτική απόφαση για μείωση φόρων δεν θα λύσει το πρόβλημα των τιμών των πετρελαιοειδών.
Από την αρχή της χρονιάς τόνισε, το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και πετρελαίου ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες που διακινούνται μεταξύ πόλεων είναι αβάσταχτο.

(Διάλογος)

Σχετικές δημοσιεύσεις