«Μάστιγα» τα νοθευμένα καύσιμα και στη Θεσσαλονίκη

Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει αυστηροποίηση το πλαίσιο των ποινών και των κυρώσεων για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα υγρά καύσιμα ωστόσο οι παραβάτες συνεχίζουν το έργο τους.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την παραβατικότητα στην αγορά υγρών καυσίμων. Έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών, στην τριετία 2020–22, έδειξαν ότι σχεδόν το 3% των διακινούμενων ποσοτήτων αφορούν σε παράνομο καύσιμο, ενώ περίπου 4 στα 100 γεμίσματα του ρεζερβουάρ, γίνονται, πιθανώς, με νοθευμένα καύσιμα.

Σε λερναία Ύδρα εξελίσσεται η παραβατικότητα στο χώρο της εμπορίας υγρών καυσίμων, θησαυρίζοντας στην πλάτη ανυποψίαστων οδηγών. Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού χημείου του κράτους, σε περίπου 8.800 ελέγχους καυσίμων, την τριετία 2020 – 2022 διαπιστώθηκαν 276 δείγματα με νοθευμένο μείγμα

Πολύ συχνά στη νόθευση υγρών καυσίμων τα παράνομα κυκλώματα βάζουν διαλύτες, οι οποίοι είναι φθηνότεροι και δεν ανιχνεύονται. Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις αντλίες πετρελαίου και στα μπεκ. Οι βενζινοπώλες ζητούν εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων για να παταχθούν τα φαινόμενα./

Οι ανυπεράσπιστοι καταναλωτές πάντως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο δέλεαρ των χαμηλών τιμών. Παραβατικές συμπεριφορές διαπιστώνονται και στη διακίνηση των υγρών καυσίμων. Σε σύνολο περίπου 42.850 ελέγχων, την τριετία 2020 – 22, εντοπίστηκαν 3.720 παρανομίες και κατασχέθηκαν 490.000 λίτρα.

(ΕΡΤ)

Σχετικές δημοσιεύσεις