Μπαίνουν τα θεμέλια για τον «ΟΠΕΚ… της Μεσογείου» – Σήμερα το EastMed Gas Forum στο Κάιρο

energypress.gr

Με τη βούλα των υπουργών Ενέργειας των επτά κρατών – μελών του EastMed Gas Forum οριστικοποιείται σήμερα το καταστατικό για τη δημιουργία του Οργανισμού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στη 3η υπουργική σύνοδο του Forum, που πραγματοποιείται στο Κάιρο και συμμετέχουν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη μονογράφεται το κείμενο που αναβαθμίζει το Φόρουμ σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και παρακάθισε στο γεύμα που παρέθεσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Tarek El Molla, στους ομολόγους του.

Πηγές αναφέρουν πως η αναβάθμιση του Φόρουμ Αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί ουσιαστικά τον πρόδρομο για τη δημιουργία μελλοντικά ενός οργανισμού παραγωγών χωρών, στα πρότυπα του ΟΠΕΚ. Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα επτά κράτη ενισχύουν τη συμμαχία τους σε μία περίοδο κατά την οποία οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα εύθραυστες λόγω και των τελευταίων μεγάλων ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οργανισμό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και την πρόσφατη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με την Κύπρο και το Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο κ. Χατζηδάκης στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αιγύπτιο υπουργό, τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβαλ Στάινιτς αλλά και την υφυπουργό Ανάπτυξης της Ιταλίας Αλεσσάντρα Τόντε.

Αντικείμενο των επαφών θα είναι η διεύρυνση της ενεργειακής συμμαχίας με τις προαναφερόμενες χώρες όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Σχετικές δημοσιεύσεις