Πετρέλαιο: Γιατί η Ρωσία δεν «έπαιξε» με τη Σαουδική Αραβία

Πηγή: insider.gr

Την περασμένη εβδομάδα τα μέλη του ΟΠΕΚ + συναντήθηκαν προκειμένου να επικαιροποιήσουν τη στρατηγική τους σχετικά με την παραγωγή με τις προσδοκίες να επικεντρώνονται σε μια νέα μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τη Ρωσία προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή. Αυτή τη φορά όμως, η Ρωσία αρνήθηκε να ακολουθήσει την προτεινόμενη από την Σαουδική Αραβία, η οποία είναι και η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, στρατηγική. Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε επιπλέον περικοπές κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τελικά, η Ρωσία δεν συναίνεσε με αποτέλεσμα να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία σε εξαγγελίες αύξησης της παραγωγής, κάτι το οποίο στρώνει το έδαφος για πλεονασματικές ποσότητες και πτώση της τιμής.Το τελευταίο δεν άργησε να συμβεί καθώς το πετρέλαιο κατέγραψε πτώση η οποία ξεπέρασε το 20%  και ξύπνησε μνήμες από το 2014, όταν ο ΟΠΕΚ κήρυξε πόλεμο κατά της αμερικανικής παραγωγής από σχιστόλιθο, η οποία αυξανόταν σταδιακά. Τότε, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε ότι έπρεπε να δράσει για την προστασία του μεριδίου αγοράς με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας πόλεμος τιμών ο οποίος έριξε την τιμή του πετρελαίου στα 20 δολάρια.

Στις ΗΠΑ, ορισμένοι παραγωγοί δεν άντεξαν τις χαμηλές τιμές και οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κάποιοι άλλοι όμως ήταν πολύ πιο ανθεκτικοί από ό, τι είχε φανταστεί ο ΟΠΕΚ. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα, ο ΟΠΕΚ επέστρεψε στη στρατηγική των περικοπών παραγωγής για να υποστηρίξει τις τιμές.

Σε φαύλο κύκλο ο ΟΠΕΚ

Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής για αυτούς ήταν ότι, ενώ αυτές οι περικοπές στην παραγωγή συμβάλλουν στην υποστήριξη των τιμών του πετρελαίου, δίνουν προβάδισμα στην αμερικανική παραγωγή. Έτσι, η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ συνεχίζει να επεκτείνεται. Αυτό έβαλε τον ΟΠΕΚ σε έναν φαύλο κύκλο καθώς προχωρούσε σε περικοπές ενώ η παραγωγή από σχιστόλιθο εξακολούθησε να αυξάνεται. Φυσικά, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ το θεωρούσαν άδικο, καθώς έχαναν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Από τη σκοπιά της Ρωσίας (η οποία βασίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της στις εξαγωγές πετρελαίου), όλη αυτή η στρατηγική επιλέχθηκε για να υποστηρίξει τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ σε βάρος όλων των άλλων. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσε τελικά αυτή η στρατηγική θα ήταν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του να συνεχίσουν να κάνουν περικοπές  μέχρι να αρχίσει να παρακμάζει η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο. 

Η επιδημία του COVID-19 έχει αλλάξει τα δεδομένα. Η Ρωσία επανεξετάζει τη στρατηγική του 2014 για την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς. Η Σαουδική Αραβία, ανταποκρινόμενη στην απόφαση της Ρωσίας, πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες περικοπές στην τιμή του αργού πετρελαίου της των τελευταίων 30 ετών. Οι μετοχές της Aramco, με τη σειρά τους, έπεσαν κάτω από την τιμή IPO τους για πρώτη φορά.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να βυθιστούν και αυτή τη φορά στα 20 δολάρια το βαρέλι. Η Ρωσία πιθανότατα θα καταλάβει ότι πληρώνει ακριβά το τίμημα και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: oilprice.com

Σχετικές δημοσιεύσεις