Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένο φέτος το επίδομα – Ποιοι θα το λάβουν

newpost.gr

Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους του επιδόματος για τη φετινή σεζόν...

Την κοστολόγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (Οκτώβριος 2018-Απρίλιος 2019) αναμένει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφασίσει εάν το σχετικό κονδύλι του Προϋπολογισμού του Κράτους επαρκεί φέτος, ώστε να αυξηθεί η επιδότηση ανά λίτρο, σε ποσοστό 25%-30% σε σχέση με πέρυσι (στα 15 λεπτά/λίτρο από 12,5 λεπτά /λίτρο). Επίσης θα διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή η χορήγησή του αυξημένου επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους ή μόνον σε αυτούς που διαμένουν στις ψυχρότερες γεωγραφικές ζώνες της χώρας.

Χθες το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) την απόφαση για την χορήγηση έξτρα επιδόματος για την σεζόν 2017-2018 (αντίστοιχο με αυτό που έλαβαν πέρυσι) σε περίπου 80-100.000 δικαιούχους το οποίο θα πιστωθεί  στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως στις 28 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για δικαιούχους που διαμένουν στους εννέα νομούς της Α γεωγραφικής κλιματικής ζώνης και σε ορεινούς δήμους που βρίσκονται σε 14 νομούς της Β γεωγραφικής κλιματικής ζώνης. Το έξτρα επίδομα αποφασίστηκε να χορηγηθεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα.

Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους του επιδόματος για τη φετινή σεζόν

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη χορήγηση τη φετινή σεζόν του επιδόματος θέρμανσης, όσον αφορά το ενδεχόμενο της αύξησης της επιδότησης ανά λίτρο,  και το πόσοι και ποιοι από τους δικαιούχους θα τη λάβουν.

Και τα δυο σενάρια προβλέπουν, λόγω και των υψηλών τιμών διάθεσης φέτος της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αύξηση κατά 25%-30% σε σχέση με τη χορηγούμενη, πέρυσι, επιδότηση ανά λίτρο,  δηλαδή 15 λεπτά/λίτρο αντί 12.5 λεπτά/λίτρο. Στο πρώτο σενάριο και εφόσον βρεθεί το ανάλογο κονδύλι θα επιδοτηθούν με το αυξημένο επίδομα όλοι οι δικαιούχοι δηλαδή 300.000 νοικοκυριά, και θα λάβουν αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις με βάση σε ποια από τις τέσσερις γεωγραφικές κλιματικές ζώνες στην Επικράτεια διαμένουν, αλλά και το αν είναι μονοπρόσωπα η πολυπρόσωπα νοικοκυριά... Όσον αφορά τα κριτήρια για τη λήψη επιδόματος (εισοδηματικά και περιουσιακά) αυτά θα παραμείνουν ως έχουν.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την αυξημένη στα 15 λεπτά/λίτρο επιδότηση να χορηγηθεί μόνον στους κατοίκους των εννέα νομών της Α γεωγραφικής κλιματικής ζώνης  και στους κατοίκους ορεινών δήμων που βρίσκονται στους νομούς των υπολοίπων τριών γεωγραφικών κλιματικών ζωνών. Ως γνωστόν με βάση το νέο νόμο του ¨"Κλεισθένη" ως ορεινοί δήμοι χαρακτηρίζονται οι δήμοι στους οποίος τουλάχιστον οι μισές κοινότητες από τις οποίες απαρτίζονται είναι ορεινές.

Ταυτόχρονη υλοποίηση των χαρακτηρισμών περισσότερων δήμων ως «ορεινών» αλλά και αύξηση του επιδόματος στα 15 λεπτά, θα σημαίνει τα εξής:

1. Οι κάτοικοι δήμων της 4ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα δικαιούνται επίδομα από 96 έως 100 ευρώ και όχι από 50 έως 62,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

2. Οι κάτοικοι δήμων της 3ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί θα δικαιούνται επίδομα από 180 έως 225 ευρώ αντί για 80-100 ευρώ που πήραν πέρυσι,

3. Οι κάτοικοι δήμων της 2ης ζώνης που θα χαρακτηριστούν ως ορεινοί, θα πάρουν επίδομα 300 έως 375 ευρώ αντί για 150 έως 187,5 ευρώ που πήραν πέρυσι.

Τέλος όσον αφορά τους υπολοίπους δικαιούχους που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων αυτοί ενδεχομένως να λάβουν το ίδιο με πέρυσι επίδομα δηλαδή επιδότηση 12,5 λεπτά/λίτρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις