Πετρέλαιο: Κοντά στα $53 δολ. -διατηρούνται οι ανησυχίες για τη ζήτηση λόγω κορονοϊού

capital.gr 26/1/21

Λίγο κάτω από τα 53 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για το νέο "χτύπημα" της πανδημίας στη ζήτηση.

Η τιμή του συμβολαίου του WTI υποχωρεί κατά 0,17% μετά από άνοδο 1% τη Δευτέρα. Η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα απειλεί τη ζήτηση καυσίμων κατά την περίοδο της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, με την κυβέρνηση να ενθαρρύνει εκατομμύρια ανθρώπους να μην ταξιδέψουν για να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ωστόσο, οι απώλειες είναι συγκρατημένες καθώς, την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου από ορισμένες σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες μειώνεται.

Οι εξαγωγές του ρωσικού αργού θα μειωθούν κατά σχεδόν 20% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η παραγωγή του Ιράκ έχει με τη σειρά της μειωθεί, ενώ έχει διαταραχθεί η παραγωγή στη Λιβύη.

Από τα τέλη Οκτωβρίου το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 50% ωστόσο η αύξηση αυτή είχε καθοδική πορεία μετά την ανησυχία για διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων. Η κάλυψη εμβολίων δεν θα φτάσει σε σημείο για να αποκοπεί η μετάδοση του ιού στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη Δευτέρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις