Στα ύψη οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου

29 09 2021 | 09:05 energypress.gr

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καθότι η τιμή του πετρελαίου ολοένα και αυξάνεται.

Η τιμή του αργού σημείωσε αλματώδη άνοδο στις αγορές της Ασίας σήμερα το πρωί εξαιτίας της προσδοκίας πως η ζήτηση θα αυξηθεί και τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς καθώς ο κόσμος βγαίνει αργά από την περίοδο της πανδημίας.

Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 0,9% στις ασιατικές αγορές φθάνοντας τα 80,24 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ η τιμή του West Texas Intermediate ανέβηκε κατά 0,9% στα 76,07 δολάρια το βαρέλι.

Καθώς ο εμβολιασμός προχωράει και τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν φέτος, τα προθεσμιακά στοιχήματα για τη ζήτηση μαύρου χρυσού αυξάνονται πολύ, ενώ η έλλειψη ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, κάτι που έχει αντίκτυπο και στην πετρελαϊκή αγορά.

Ταυτόχρονα, τα στοκ αργού έχουν μειωθεί και η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών όπως η Ρωσία δεν άρκεσαν για να μετριάσουν την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.

Συνεχής αύξηση

Συνεπώς, η εικόνα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται για τους επόμενους μήνες, παραμένοντας άγνωστο το πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κάμψη των τιμών.

Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι δεν έχουν γεμάτες τις δεξαμενές τους από πέρυσι, θα κληθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με υψηλότερη τιμή.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η περσινή περίοδος ξεκίνησε με τιμή κοντά στα 0,79 ευρώ/λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου περίπου στα 42 δολάρια. Στο τέλος Απριλίου,  η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,96 ευρώ/ λίτρο με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει ανέβει στα 67 δολάρια.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Είναι πέρα από σαφές ότι τα νοικοκυριά αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τα χρήματα του πετρελαίου θέρμανσης. Το επίδομα φέτος αυξάνεται κατά 20% κι αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα ανεβαίνει στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ πέρσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ πέρσι.

Από εκεί και πέρα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή, που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι).

Η επιδότηση και φέτος θα καλύψει καυσόξυλα, πέλετ και φυσικό αέριο. Ωστόσο, η διεθνής τιμή του αυτήν τη στιγμή είναι αυξημένη κατά 130% σε σχέση με πέρυσι, με τις συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι προφανείς.

(Οικονομικός Ταχυδρόμος)

Σχετικές δημοσιεύσεις