Ολοταχώς προς υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο

energypress.gr

26 01 2022 | 12:12

Το πετρέλαιο οδηγείται προς τα 89 δολάρια το βαρέλι, και οδηγείται σε υψηλό επτά ετών, κυρίως λόγω των περιορισμένων προμηθειών και των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, που εγείρουν ανησυχίες για περαιτέρω αναταραχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενων προσωπικών κυρώσεων στον πρόεδρο Πούτιν, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα επίσης, το κίνημα των Χούθις στην τεμένη εξαπέλυσε μια πυραυλική επίθεση στη βάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

"Η ανησυχία για πιθανές αναταραχές στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία, παρέχει τροφή για άνοδο της πετρελαϊκής αγοράς”, τόνισε ο Stephen Brennock της PVM.

Το brent ενισχύεται 61 σεντς ή 0,7% στα 88,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 20 Ιανουαρίου είχε φτάσει 89,50 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Το αμερικανικό WTI αυξάνεται 25 σεντς ή 0,3% στα 88,85 δολάρια.

"Η πτωτική πορεία της αγοράς είναι περιορισμένη εξαιτίας των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και της απειλής στις υποδομές των ΗΑΕ”, ανέφερε αναλυτής της Nissan Securities.

Επίσης, υπογραμμίζοντας το στενό ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αποθέματα από το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, έδειξαν μείωση των αποθεμάτων κατά 872.000 βαρέλια, αναφέρουν πηγές της αγοράς.

Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν σήμερα.

Οι επενδυτές επίσης αναμένουν την ανακοίνωση της Federal Reserve, η οποία πρόκειται να σηματοδοτήσει τα σχέδια της για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, καθώς εστιάζει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε άλλη μια βασική εξέλιξη, ο OPEC+ συνεδριάζει στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει νέα αύξηση της παραγωγής.

Σχετικές δημοσιεύσεις